poniedziałek, 18 lutego 2013

Krem do tortu z serkiem mascarpone.

Torty nie zawsze muszą być ciężkie z masami pełnymi masła, czy margaryny. Uwielbiam tę masę pasuje zarówno do tortu kawowewego, tiramisu, czy tortu z owocami. Jest słodka, ale nie przykra.Użyłam jej do przełożenia tortu z hello Kitty.



Składniki:

500 ml śmietanki kremowej 36% (mocno chłodzonej)
1 szklanka cukru pudru
375 g serka mascarpone
375 g serka kremowego lekko słonego np.Almette naturalny, Plątnica naturalny

Przygotowanie:


Śmietanę ubić mikserem na najwyższych obrotach, uważać, żeby nie przebić, bo powstanie masło. Następnie łyżkami dodawać cukier puder i dalej ubijać. Do drugiej miski włożyć ser mascarpone i Almette i zmiksować na najniższych obrotach do otrzymania gładkiej masy. Do serów dodać ubitą śmietanę i na najniższych obrotach połączyć i mamy masę gotową. 

Troszkę mniej niż pół odłożyć do udekorowania tortu. 

Przykładowe wykorzystanie do tortu kawowego:

Potrzebujemy:

- biszkopt ( np. z przepisu http://malinkowakuchnia.blogspot.com/2012/10/biszkopt-bez-proszku-do-pieczenia.html) 

 - Tabliczkę gorzkiej czekolady
 - filiżankę espresso lekko osłodzonego

Układamy od dołu:

 - Biszkopt
- skrapiamy kawą
- masa
- gorzka czekolada starta na grubych oczkach
- biszkopt
- skrapiamy kawą
- masa
- gorzka czekolada starta na grubych oczkach
- biszkopt
 - obkładamy resztą masy, ładnie wygładzamy i dekorujemy wg uznania - można posypać gorzkim kakako, starta czekoladą, na biała masę poukładać ozdoby z czekolady dr Oetkera, wszytsko zależy od naszej wyobraźni.
 







4 komentarze:

  1. W piątek robiłam krem z serka mascarpone, ale pozostałe składniki troszkę się różniły.... Wył ok, ale Twój przepis wykorzystam przy najbliższej okazji. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Ci zasmakuje. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Hej ! Własnie postanowiłam wykorzystać Twój przepis na krem do tortu urodzinowego dla córci :-) Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    widzę, że zamieściła Pani świetny przepis z użyciem serka Almette. To doskonała okazja do wzięcia udziału w konkursie "Inspirujący Smak Natury". Do wygrania kulinarna podróż do Toskanii! Wystarczy chwila na zamieszczenie przepisu w Aplikacji, a to może Ty poczujesz smak słonecznej Italii!

    Szczegóły oraz regulamin znajduje się tutaj: https://apps.facebook.com/inspirujacy-smak/

    OdpowiedzUsuń